Blog: Opvoedmethodes onder de loep

948
views

 

‘Ik groei, leer lopen en praten. Ik ontwikkel me volop! Ik proef nieuwe smaken en weet wat ik lekker vind. Ik ga naar een gastouder waar ik leer omgaan met mijn nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.’

De wereld van kinderen wordt iedere dag een stukje groter, ze leren bijna iedere dag wel iets nieuws. Maar ook de omgeving leert iedere dag iets meer over het kind. Zo ontwikkelt het kind zijn/haar eigen stem en een eigen smaak. De vragen die vanaf dag één van je zwangerschap door het hoofd van de ouders spoken worden steeds meer beantwoord;Hoe zal het kindje eruit zien? Wordt het een meisje of een jongen? Wat is zijn/haar karakter?

Opvoedmethodes

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze kinderen, we hopen dat ze gelukkig worden en zich goed zullen ontwikkelen. Maar hoe draag je hieraan bij als gastouder? Op het internet, in boeken, overal is veel te lezen over de verschillende opvoedmethodes. Uit het grote gros worden hieronder de meest bekende opvoedmethodes opgesomd:

 • De Gordon-methode
  Kern: Bij de opvoedmethode van Thomas Gordon is het van belang dat je luistert en kijkt naar het kind. Alle communicatie verloopt op basis van wederzijds respect.
 • Triple P: Positief opvoeden
  Kern: Bij deze opvoedmethode leer je door middel van positieve stimulans en opbouwende feedback om te gaan met het gedrag van het kind.
 • Omdenken
  Kern: Omdenken als opvoedmethode helpt je om verschillende (lastige) situaties tijdens het opvoeden van het kind niet als probleem, maar als mogelijkheid te zien.
 • Natuurlijk ouderschap
  Kern: Een goede hechting tussen ouder en kind is bij deze opvoedmethode het uitgangspunt. Je kijkt naar de behoeften van het kind en probeert hierin mee te gaan.
 • How2talk2kids
  Kern: Bij deze opvoedmethode worden kinderen niet bestraft of beloond. Het gesprek met het kind staat centraal.

Opvoedmethodes voor de allerkleinsten

Bovengenoemde opvoedmethodes zijn met name gericht op kinderen boven de 1 jaar (ongeveer). Er zijn natuurlijk ook methodes om het gedrag van baby’s te begrijpen en te beïnvloeden. Onderstaand zijn een tweetal bestaande methodes beschreven:

 • Oei, ik groei
  Kern: Alle kinderen maken in hun eerste levensjaren verschillende mentale ‘sprongetjes’ waardoor het gedrag van kinderen soms drastisch kan veranderen. Door deze methode kunnen ouders zich bewust worden van de veranderingen en het gedrag van het kind.
 • Babygebaren
  Kern: Door het gebruik van babygebaren kunnen ouders interactief communiceren met hun kind dat fysiek nog niet in staat is om te praten.

Door op de naam van de opvoedmethode te klikken word je verwezen naar een website waarin verdere, specifieke informatie wordt gegeven.

Wat kan ik hiermee?

Kinderen die naar een gastouder gaan komen wekelijks 1 of meer dagen bij de gastouder. Als gastouder neem jij dus een stukje van de opvoeding van ouders over. Het is goed om eens stil te staan bij de verschillende opvoedmethodes van ouders of misschien kan jij ze hierin adviseren? Iedereen is anders, de ouders van het kind en het kind zelf. Het is dus niet gezegd dat één van de bovenstaande methodes dé perfecte methode is voor jou. Juist de combinatie van alle informatie van de verschillende opvoedmethodes kan jou als gastouder helpen om in te spelen op het gedrag en ontwikkelingen van kinderen.

Heb jij hier een mening of ideeën over? Deel deze dan met ons via GOTalk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here