Wat houdt gastouderopvang in?

Gastouderopvang is een huiselijke vorm van kinderopvang. De opvang vindt altijd plaats op een woonlocatie. De opvang kan plaatsvinden op het woonadres van de gastouder óf van een gezin dat opvang aan huis wil. De opvanglocatie van de gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Alleen voor de geregistreerde opvanglocaties kan kinderopvangtoeslag aangevraagd worden door ouders.

Kleinschalig en persoonlijk

Gastouderopvang is een kleinschalige en persoonlijke vorm van kinderopvang en is de afgelopen jaren erg populair geworden. Dit komt voornamelijk doordat de prijs lager ten opzichte van een kinderdagverblijf lager ligt, er meer flexibiliteit is en door de kleinschaligheid is er veel persoonlijke aandacht is voor het kind.

Gastouders die in hun eigen woning meerdere kinderen opvangen bieden kinderen de kans om in een huiselijke, persoonlijke omgeving leren om te gaan met andere kinderen. Kinderen leren veel van elkaar en juist in een omgeving waar kinderen zich veilig en thuis voelen kunnen ze zich goed ontwikkelen.

Gastouder

Hoe word ik gastouder?

Gastouder worden begint bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau verzorgt informatie, bereidt de aanmelding bij de gemeente voor, verzorgt de aanmelding, biedt hulp bij het maken van reclame, zorgt voor nieuwe klanten en zal de meeste administratie voor de gastouder verzorgen.

 

”Voor alle gastouders geldt er één gouden regel: zoek een gastouderbureau dat aansluit op jouw wensen en eisen!”

 

Als gastouder moet je voldoen aan een aantal eisen. Een gastouder moet in bezit zijn van een EHBO-diploma ten behoeve van kinderen, een Verklaring Omtrent Gedrag, de opvanglocatie moet voldoen en de gastouder heeft een diploma uit de diploma-lijst. Ook bij het verkrijgen en aanvragen van deze documenten kan een gastouderbureau helpen.

Wanneer kunnen ouders gebruik maken van gastouderopvang?

Alle werkende ouders met minimaal één kind hebben recht op kinderopvangtoeslag die besteed kan worden aan gastouderopvang of kinderdagverblijf. Een gastouderbureau zal ouders of gastouders voorzien van alle nodige informatie en kan een berekening maken van de kosten voor de gastouderopvang.

Kijk snel op de website van de Belastingdienst of jij ook recht hebt op kinderopvangtoeslag.